Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Barnsäkerhet - att barnsäkra hemmet

Barn utvecklas snabbt och kan snabbt börja röra sig, ta tag i saker, smaka och klättra. För att barn ska kunna utvecklas i en säker miljö kan du hjälpa ditt barn att bedöma risker och förebygga olyckor.

mamma och barn sitter i fönster

Lär dig mer om barnsäkerhet i vår digitala och kostnadsfria kurs. I kursen går vi igenom rum för rum och berättar hur du barnsäkrar ditt hem, vad som är viktigt att tänka på och hur du skapar en trygg tillvaro där ditt barn kan röra sig fritt utan att skada sig.

Undvik fallrisker Lämna inte ditt barn på skötbordet utan uppsikt. Säkrast att ha mjukt underlag på golvet. Håll gärna en hand över barnet för att förhindra ett fall. Låt barn under 3 månader sova i en egen låg spjälsäng, säkrast med spjälskydd. Barn som inte än kan rulla runt bör ligga på rygg. Ge gärna sovande barn napp och se till att något inte täcker ansiktet så barnet kan andas fritt.  Ställ babysittern på golvet eller andra stabila underlag och spänn alltid bältet över barnet. Barn som inte har lärt sig sitta själv bör endast sitta i babysittern i korta stunder för att förhindra ryggskador. Läs alltid bruksanvisningarna. Läs bruksanvisningar för bärsele och se till att barnet sitter bekvämt och ordentligt. Ha uppsikt över barn som sitter i barnstol. Det är bra om barnstolen är trång så barnet inte kan resa sig och trilla ur. Använd bälte och ankare som förankras i bordet om sådant finns. Kontrollera barnvagnen regelbundet, till exempel bromsarna och att vagnens alla delar är fästa på rätt sätt. Använd endast liggdel om barnet inte kan sitta upp själv. Gärna reflexer på barnvagnen på vintern. Montera en barngrind vid trappor. Kontrollera gärna regelbundet att grinden sitter fast. Se även till att avståndet mellan trappstegen inte är för högt och att trappräcket inte är för lågt. Ha alltid låsta eller säkerhetsspärrar på fönster och dörrar, även balkongdörrar. Fäst tunga möbler, till exempel byråer och bokhyllor, för att förhindra att de välter. Särskilda möbelankare kan fästa möbler i väggen.

Undvik kvävningsrisker Kontrollera nappar och nappflaskor Kontrollera att nappar och nappflaskor inte är sönder genom att dra i gummiknoppen. Ge en ny napp så fort du ser att ditt barn biter sönder gummiknoppen. Små saker kan fastna i luftvägarna Se till att barn inte stoppar små saker i munnen, som t ex: större bitar av mat eller frukt. nötter godis små leksaker små stenar små runda batterier hård djurmat Låt barn sitta ner och äta Låt barn sitta ner när de äter och anpassa matens konsistens efter vad barnet kan hantera att äta. Saker kan kväva Barn kan få saker runt halsen eller över ansiktet. T ex: plastpåsar halsdukar rep och snaror snören till persienner och gardiner tröjor och jackor med huva. Säkrast om huvan sitter fast med tryckknappar Testa och ta bort små saker Du kan hämta en smådelscylinder från barnavårdscentralen (BVC) eller konsumentvägledaren i din kommun, för att testa vilka små saker som kan fastna i halsen hos barnet. Smådelscylindern efterliknar storleken på strupen hos ett treårigt barn och objektet får plats i cylindern bör du ta undan det.

Att tänka på i köket Du kan skydda ditt barn från skador genom att: Placera vassa saker, till exempel knivar och saxar, utom räckhåll för barn. Ställ rengöringsmedel utom räckhåll för barn. Ha ett skydd på spisen för att förhindra att barn rör plattorna eller tar tag i varma köksredskap. Ha ett tippskydd på spisen för att förhindra att barn välter den. Ha en barnspärr på ugnsluckan för att förhindra att barn öppnar luckan och bränner sig. Ställ heta apparater, till exempel kaffebryggare och strykjärn, utom räckhåll för barn. Även när de använts och svalnar. Se till att sladdar inte hänger för att förhindra att barn drar i dem och får apparater över sig. Barn kan få brännskador av saker i köket: Undvik att du dricker eller äter något varmt samtidigt som du har ditt barn i ditt knä. Gör det gärna utom räckhåll för barn. Uppvärmd vattenkokare eller andra köksredskap som är varma. Tändare och tändstickor, göm gärna utom räckhåll för barn. Varma element, ha gärna uppsikt över dessa. Grill och spis som är varma. Sök genast vård på vårdcentral eller akutmottagning om ditt barn får brännskador som är större än ytan av barnets egen hand.

Minska risken för förgiftning Ring 112 i första hand Ring 112 och be att bli kopplad till Giftinformationscentralen om ditt barn får i sig farliga kemikalier och situationen är akut. Om ditt barn är kontaktbar kan du ge flytande medicinskt kol från apoteket för att förhindra att barnet blir allvarligt sjuk. Om du är osäker är det bäst att ringa 112. Barn kan bli förgiftade och mycket sjuka om de får i sig farliga kemikalier som t ex: maskindiskmedel rengöringsmedel tvättmedel tändvätska mediciner tobak snus fimpar vissa svampar och  giftiga krukväxter Farliga kemikalier som är bra att undvika hemma: kaustiksoda propplösare starka syror Farliga kemikalier i förpackningar Ha uppsikt för farliga kemikalier i det egna hemmet och hos andra. Undvik att ha farliga kemikalier i förpackningar som barn tror att det är något som går att äta. Flytta bort alla farliga kemikalier och ämnen så att barnet inte kan komma åt dessa. När det gäller läkemedel ska de helst vara inlåsta i ett särskilt medicinskåp. Kom alltid ihåg att när ni besöker far- och morföräldrar eller andra familjer, att barnen inte kommer åt deras läkemedel samt att även de har tagit bort alla farliga saker och lagt utom räckhåll för barnen.

Skadliga ämnen i produkter Det är förbjudet att leksaker och produkter innehåller skadliga ämnen. Säkrast är att ta reda på om plastinnehållande leksaker och produkter består av ftalater eller bisfenol A. Du kan fråga personalen i butiken eller söka information på tillverkarens webbplats. Skadliga ämnen kan undvikas genom att inte värma barnmat i material som innehåller plast och tvätta bort skadliga ämnen i kläder och sängkläder innan de används.

Skydda huden från solen Barn behöver skydd från solens strålar då de har mycket känsligare och tunnare hud än vuxna. Läs mer om solråd för små barn.

Undvik köldskador på vintern Kallt och blåsigt väder gör att barn kan få köldskador, särskilt om barnet har torr hud. Barn kan undvika köldskador genom att ha löst sittande kläder i flera lager, vindtät jacka och täckbyxor, mössa och vantar. Det är bra för barn med torr hud att inte tvätta ansiktet precis innan hen ska ut och att smörja in barnets ansiktet kvällen innan hen går ut. Om barnets kinder blir mycket röda bör hen värma upp sig inomhus. Sök genast vård om ditt barn får vit hud som är ett tecken på ytlig köldskada.

Undvik att barnet bli för varmt När du är med barnet och exempelvis besöker ett köpcentrum - glöm då t ex inte att ta av barnets overall. Detta särskilt viktigt om barnet ligger nerbäddat i en redan varm barnvagn.

Bilbarnstol är livsviktigt Barn som är kortare än 135 centimeter ska sitta i en godkänd bilbarnstol med bälte. Det är viktigt att babyskydd och bilbarnstol monteras bakåtvända i bilen för att barn inte ska få nackskador vid en bilkrock. Bilbarnstol beror på barnets vikt och storlek: Nyfödda barn under 9 månader ska sitta i bakåtvänt babyskydd. Barn mellan 7 månader och 4 år ska sitta i bakåtvänd bilbarnstol. Barn mellan 4-12 år ska sitta i bältesstol. Krockkudden i främre passagerarsätet ska kopplas ur om barnet sitter i babyskydd eller bilbarnstol. Detta gäller även för bältesstol om barnet är under 140 centimeter, men sidokrockkuddar kan vara inkopplade.

Författare:

Victor EgnellRedaktör

Senast uppdaterad

29 september 2023

Läs mer

Solråd för små barn
Solråd för små barn
barn som blåser ut ljus
Lilla brandskolan - barn och brandsäkerhet
Omslag podden Knodden
Knodden - föräldrapodden med Norrlandspäron
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen