Att vara hemma med sjukt barn

Under barnets första fyra år är det vanligt att barnet ofta är sjukt. I genomsnitt har barn i detta årsspann sex till åtta infektioner per år. Dessa infektioner är som oftast är lindriga och går över av sig själv. För föräldrar betyder detta en del tid spenderad hemma för att vårda och ta hand om barnet. Vi har samlat lite information, råd och svar för att göra denna tiden lite smidigare och enklare för dig som förälder.

Vad är vanliga barnsjukdomar?

Om ditt barn är sjukt är det vanligaste att barnet dragit på sig en förkylning eller en infektion i magen. Om du tror det kan vara något annat har vi samlat många av de vanligaste barnsjukdomarna här. När barnet blir äldre än fyra brukar antalet infektioner per år minska.

Hur vet jag om mitt barn behöver vara hemma?

Oftast läker en infektion bäst om barnet får vila och sova ut. Därför är det viktigt att ett barn som har feber eller är så pass trött och hängigt att hen inte orkar med vanliga aktiviteter, får stanna hemma. Om något eller flera av dessa gäller för barnet ska det också stanna hemma:

  • Barnet får behandling med medicin som behöver ges av en vuxen. 
  • Barnet har en maginfektion och har diarré eller kräks  
  • Barnets sjukdom är smittsam, t ex. vattkoppor eller kikhosta, och har inte fått någon behandling eller fått behandling kortare tid än två dygn.

Om du behöver vara hemma från jobbet eller går miste om A-kassa för att vårda ditt barn, så kallad vab, kan du få ersättning från Försäkringskassan.

Granskare:

Christina SimonssonSpecialistbarnsjuksköterska

Senast uppdaterad

19 november 2019
Barnsjuksköterska i mobilen

Vi kan det mesta om de minsta

Få trygg rådgivning för barnsjukvård, snabbt och enkelt via Knodd i Android och iOS.

  • Alltid kostnadsfritt

  • Endast barnspecialister med 5+ års erfarenhet

Ladda ner Knodd på App StoreLadda ner Knodd på Google Play

4.9